Medium Otaku
Comments: 0
Status: Offline |
|
|
Anime Reviews Contest
Realizatori: andaioana & Lizarazu
MY NEIGHBOR TOTORO
Titluri oficiale: Tonari no Totoro となりのトトロ (japoneza) (Vecinul meu Totoro) My Neighbor Totoro (engleza) Mein Nachbar Totoro (germana) Gen: aventura, fantezie, family Anul aparitiei: 1988 Tipul: film, 86 de minute, pentru toate categoriile de varsta Producator: Studio Gibli Scenariu/Regizor: Hayao Miyazaki Pagina oficiala (<-click) Trailer (<-click)

Adevarul e ca nici un review nu poate descrie cu exactitate acest film, oricat ai incerca sa povestesti nu poti surprinde nici o treime din lumea magica in care ne introduce Miyazaki. Ce am scris mai jos ar putea sa para o descriere seaca pentru cineva care a vazut deja filmul. Vecinul meu Totoro este un film care cucereste pe toata lumea, nu numai pe cei mici. Tinerii si adultii sunt atrasi de subtilitatile care nu pot fi intelese de cei mici, dar si de lumea creata, plina de fantezie in care oricine isi poate regasi copilaria. Pe langa animatia de exceptie, muzica de fundal minunata si povestea frumoasa, Miyazaki isi transpune prin spiritul protector al padurii, Totoro, ideile ecologice pe care le-am mai intalnit si in alte creatii.
POVESTE
Satsuki si Mei impreuna cu tatal lor se muta intr-o noua casa, la tara, pentru a fi mai aproape de mama lor care este internata intr-un sanatoriu. Cele doua fete incep sa “exploreze” casa, pe care o cred bantuita la inceput. O batranica vecina le spune ca intr-adevar casele vechi sunt “locuite” de niste spirite de praf (makurokurosuke, dust bunnies), dar care vor disparea atunci cand cei din casa rad si sunt veseli (lucru care se si intampla). Langa casa este o padurice in care se afla si un copac de camfor foarte batran si gros. Chiar dupa ce se instaleaza, cele doua fete si tatal lor, merg sa o viziteze pe mama la spital. Intr-o zi, Mei, cea mai mica dintre fete, in timp ce se joaca vede un fel de animalut alb cu urechi, care seamana cu un iepuras plimbandu-se prin gradina, apoi mai vede inca un animalut albastru cu un sac plin cu ghinde in spate, iar Mei ii urmareste printr-un tunel facut din crengi pana intr-un barlog in care “seful” este Ō Totoro, un spirit-rege al padurii foarte pufos, o combinatie intre bufnita-iepure-pisica, si care desi are o gura imensa este inofensiv, iar Mei se imprieteneste cu el. Si adoarme pe burta lui...
 ...Dupa putin timp incepe si Satsuki sa vada creaturile fantastice, intr-o seara ploioasa in statia de autobuz, cand cele doua fete il asteapta pe tatal lor. Langa ele apare Ō Totoro avand doar o frunza in cap. Satskuki ii imprumuta umbrela care era pentru tatal ei. Se pare ca lui Ō Totoro ii place foarte mult sunetul scos de picurii de ploaie care cad pe umbrela si Satsuki primeste in schimb un saculet plin cu niste seminte. Apare un autobuz-pisica in care se urca Totoro luand umbrela cu el. La scurt timp dupa plecarea lui Totoro se opreste ploaia si apare si autobuzul tatalui fetelor. Satsuki si Mei planteaza semintele, dar cateva zile la rand nu creste nimic din ele. Intr-o noapte fetele se trezesc si il vad pe Ō Totoro avand la el umbrela primita de la Satsuki impreuna cu cei doi Totoro mici facand ture in jurul semintelor plantate. Fetele merg si ele cu cei trei si dupa cateva ture, incep sa rasara plante care cresc atat de mult ca devin un copac imens care acopera casa lor. Ō Totoro le ia pe fete pe un titirez magic si zboara cu ele ca intr-un vis peste campiile din jur. Cand cele doua fete se trezesc dimineata vad ca nu este nici un copac, dar din seminte au crescut cateva plantute. Dupa cateva zile, lui Mei i se face dor de mama ei si pleaca singura, pe jos sa o viziteze, dar se pierde pe drum. Satsuki ingrijorata ii cere ajutorul lui Totoro sa o gaseasca.
PERSONAJE
Totoro - spiritul padurii. Este o combinatie intre iepure, pisica si bufnita. El este foarte mare, dar nu vorbeste ci doar mai ingana "to-to-ro". Sunt trei Totoro: un Totoro mare si gri inchis (Ō Totoro), unul mijlociu si albastru si unul mic si alb. Cel mai mare are cea mai mare autoritate, ceilalti fiind ca niste ucenici care strang alune de padure. Primul pe care il vede Mei este cel mic si alb, apoi ii urmareste pe cel alb si pe cel albastru pana in barlogul lui Totoro cel urias gri, cu care incepe sa se joace si il trezeste din somn. Desi este urias si are o gura imensa cu dinti rotunzi pe masura, Totoro nu este deloc infricosator, are o blana foarte moale si mai degraba este o creatura lenesa si simpatica, dar are si o parte sentimentala, atunci cand o ajuta pe Satsuki sa o gaseasca pe Mei, cand aceasta se rataceste. Dupa explicatiile date de Satsuki, un “totoro” ar insemna un trol pronuntat gresit de Mei, ca cel intalnit in povestile pe care le citeste fetita.

Catbus - autobuzul spiritelor padurii, o pisica portocalie cu multe picioare, care are un panou pe care scrie destinatia si are drept faruri proprii ochi si niste soricei cu ochi luminosi. Este foarte comoda si pufoasa. Ea o ajuta pe Satsuki sa o gaseasca pe Mei la cererea lui Totoro si apoi din proprie dorinta se ofera sa le duca pe acestea la spitalul unde este internata mama lor.

Makurokurosuke sau Soot Sprintes in traducere “spiritele prafului”. Sunt creaturi mici si negre ca niste pufuri care fac mult praf si locuiesc numai in intuneric in casele vechi parasite. Cand in acele case se instaleaza o familie, iar ele considera aceasta a fi prietenoasa, se muta. Ei pleaca atunci cand cele doua fete si tatal lor incep sa rada fortat, ca sa-si alunge spaima.

Satsuki - fiica mai mare a familiei, scolarita de aproximativ 10 ani, imbracata de cele mai multe ori intr-o rochita portocalie si pantofiori violet. Ea este cea care are grija de prepararea hranei in familie pana la intorcerea mamei din spital, careia ii scrie scrisori destul de des, in care ii povesteste toate intamplarile, si ii spune chiar si despre Totoro. Incearca sa se comporte foarte matur desi in suflet este doar o fetita constienta de situatia mamei sale, si care incearca sa faca tot ce ii sta in puteri pentru a-si ajuta sora mai mica si pe tatal ei. Ea reuseste sa-si gaseasca destul de repede o prietena cu care merge la scoala. Si ea vrea sa-l vada pe Totoro dupa ce ii povesteste Mei de el si intr-o seara ploioasa cand il asteapta pe tatal ei in statia de autobuz, acesta isi face aparitia. Ii imprumuta umbrela care era pentru tatal ei, pentru ca arata caraghios cu o frunza pe cap, care nici macar nu-l adaposteste de ploaie. Este foarte bucuroasa ca a putut si ea sa-l vada. Ea ii cere ajutorul lui Totoro sa-si gaseasca surioara atunci cand ea se rataceste.

Mei - o fetita de 4 anisori imbracata in roz, cu doua coditze prinse cu cirese rosii. Aproape tot timpul o imita pe Satsuki, sora ei mai mare. La inceput ii este teama de fantome, mai ales cand ii vede pe Makurokurosuke prima oara, apoi incearca sa arate ca a crescut si ca nu ii este frica de nimic. De fapt, atunci cand se muta in noua casa, mai mult se teme ca mamei sa nu ii placa casa, decat ii este ei frica de casa presupusa bantuita. Este prima care ii vede pe Totoro prin joaca ei in curte, atunci cand ii urmeste pe cei doi Totoro mici pana in barlogul celui mare. Ea se joaca cu Totoro si adoarme pe burta lui. Este bucuroasa ca si-a gasit noi prieteni, desi nu o crede nimeni la inceput ca Tototor chiar exista. Cand Satsuki si tatal ei sunt plecati de acasa, ea nu vrea sa stea cu nimeni in afara de sora ei, si Granny o duce la scoala unde invata Satsuki si ramane cu ea in clasa in timpul orelor. Pe parcursul filmului se poate simti frica, mai ales din partea lui Mei, ca mama lor sa nu se mai intoarca de la spital niciodata, iar intr-o zi cand i se face dor de mama ei, se incapataneaza sa mearga singura la ea sa o vada, dar se rataceste.

Mr. Kusakabe - tatal celor doua fete. Este un tanar care preda la un institut de cercetare, iar in timpul sau liber se ocupa de gospodarirea casei impreuna cu fiicele sale. Nu il deranjeaza casa care pare bantuita. In unele momente pare trist, mai ales atunci cand se apuca sa lucreze, dar Mei reuseste sa-l inveseleasca. Este foarte bland cu fetele si nu se supara pe ele niciodata. El este cel care ii spune lui Mei ca Totoro este regele-spirit al padurii si ca este foarte norocoasa ca l-a vazut, pentru ca nu se arata la toata lumea.

Mrs. Kusakabe - mama fetitelor. Este o tanara care de la inceputul filmului o gasim internata in spital, dar nu este precizat de ce fel de boala sufera. Este o fire puternica, are mare incredere in sotul ei, dar si in fiicele sale si pentru ele lupta ca sa se vindece mai repede. E incantata de ideea ca s-ar putea sa locuiasca intr-o casa bantuita, si abia asteapta sa ajunga acasa sa vada fantomele.

Granny - vecina familiei Kusakabe, cea care a avut grija de casa lor pana acestia s-au mutat acolo. Si ea la randul sau a vazut cand era mica spiritele prafului. Este o batranica foarte simpatica si ajuta familia la treburile casei si deasemenea face o prajitura cu orez foarte buna. (if you ask me... she looks kinda’ scarry)

Kanta - fiul vecinilor, desi este nepoliticos la inceput fata de Satsuki (prima oara cand se intalnesc incepe sa tipe in gura mare ca casa in care stau este una bantuita), dar in timp pare ca o place pe acesta, observandu-se asta chiar si la scoala, fiind elevi in aceasi clasa. Este un baiat politicos si chiar cedeaza umbrela sa fetelor familiei Kusakabe cand afara ploua foarte tare, iar ele ramasesera adapostite la o troita.

GRAFICA SI SUNET
Intr-o lume dominata in prezent de animatia generata pe calculator, un film desenat integral de mana poate parea demodat, dar totusi animatia este de exceptie, asa cum ne-am astepta de la Studio Gibli. Personajele uneori sunt desenate nerealist, mai ales Mei cu fata ei rotunda, sau cu gura disproportionata (atunci cand tipa TO-TO-RO, sau cand casca sau rade) sau Totoro (de care nu ne putem da seama ce este de fapt), dar in alte situatii personajele au expresii foarte apropiate de realitate, de exemplu atunci cand Satsuki plange ca starea mamei s-a inrautatit, o reactie emotionala normala, sau expresia fetei atunci cand Mei se imbufneaza, toate animate foarte realistic. Intr-un moment personajele par niste desene, iar in urmatorul moment le vezi cum alearga, cum toate legile fizicii se aplica perfect ca unor fiinte adevarate: blana lui Totoro, cand se uda, sau cand se zbarleste (ca la o pisica); fetele atunci cand alearga sau se joaca; cum se misca iarba si copacii atunci cand bate vantul. Cel mai frumos mi s-a parut cum sunt realizati stropii si ploaia...

Muzica din film este una simpla, compusa de Joe Hisaishi. La prima vedere, melodia de la inceput ar parea mai degraba ca precede un “desen” pentru prescolari in cel mai bun caz, dar tocmai in asta consta farmecul filmului. Pe parcurs, muzica de fundal nu este un abrupta sau socanta si toate scenele merg lin, uneori intense, dar niciodata exagerate, ca si cand nu ar fi nimic iesit din comun.
Opening theme: "Stroll" / さんぽ (Sanpo) by Azumi Inoue Ending theme: "My Neighbor Totoro" / となりのトトロ (Tonari no Totoro) by Azumi Inoue
Legat de variantele dublate, cele in engleza si germana sunt facute exceptional, ceea ce nu se poate spune despre alte anime-uri dublate. Chiar mi-a facut placere sa aud vocile, si nu este mare diferenta intre varianta in limba japoneza si cele doua, in engleza si germana. Sincronizarea este aproape perfecta. Este un film usor de urmarit, nu se pune atata accent pe peisaje cat pe intamplarile fetele, si mai ales pe Totoro. Trebuie foarte multa munca depusa pentru a crea un film ca acesta, dar la final pare foarte usor de facut, aproape fara efort.
IMPRESII
Anda: Prima oara am vazut o poza cu Totoro, si mi-am spus: “Trebuie neaparat sa vad filmul asta”... Orice copil si-ar dori un prieten pufos ca Totoro, iar acest film reuseste sa scoata la iveala copilul din orice adult, chiar si din mosul cel mai morocanos :) din cauza asta, nu se poate spune clar pentru ce categorie de varsta este destinat. E pentru copii, dar si pentru adulti care vor sa-si reaminteasca copilaria. Filmul este plin de situatii nostime (cel mai mult mi-a placut atunci cand fetele asteapta in statia de autobuz si apare Totoro, si se zbarleste sub umbrela primita de la Satsuki, dar si atunci cand fetele zboara cu Totoro in timpul noptii). Are si momente dramatice, se simte lipsa mamei pe parcursul filmului, si nici la sfarsitul acestuia nu aflam daca mama se va intoarce cu siguranta acasa (desi in genericul de final apar cateva scene cu mama lor, si ne este sugerat ca ea se intoarce). Aceste creaturi fantastice sunt foarte simpatice, dar nu se stie daca ele sunt reale sau sunt create de imagiantia fetelor pentru a substitui lipsa mamei, in ciuda acestui lucru si oricat de sceptic ar fi cel care priveste, filmul nu-si pierde din farmec. Mie chiar mi-a placut foarte mult, si uneori mi se facea pielea de gaina la unele faze. Mi-ar fi placut sa vad cat este de pufoasa blana lui Totoro sau a lui Catbus, sa ma dau si eu peste cap pana in barlogul ascuns, sa zbor peste dealuri pe titirezul lui Totoro sau sa stau in varful copacului impreuna cu aceste fiinte. Filmul asta a fost pentru copilul din mine...
Later edit: Dupa ce am revazut anime-ul, something else popped in my head, si anume faptul ca filmul asta nu are personaje pozitive sau negative, ci este doar o poveste frumoasa. Zic de personaje negative in comparatie mai ales cu productiile americane, in care binele trebuie sa triumfeze mereu. Povestea asta ne "invata" despre bucuriile copilariei, fara a pune accent pe contraste sau pe exagerari. Are un iz de realism in el, chiar daca este un film plin de fantezie. O alta idee, analogia cu Alice in Tara Minunilor: urmarirea iepurasului alb pana in vizuina, cat-busul care seamana cu pisica din poveste, totul pare o "calatorie initiatica" sau o "evadare de realitate", pentru cele doua fete (Mei si satsuki) care sufera din cauza lipsei modelului matern. Chiar daca l-am vazut de atatea ori, observ lucruri noi de fiecare data, filmul ramane la fel de frumos, si nu ma pot plictisi.

NOTA 10/10, este un clasic. Il recomand cu cea mai mare caldura oricui, mic sau mare, chiar si celor care nu sunt fani ai anime-urilor, pentru ca poate fi apreciat de oricine din orice parte a globului.
Liza: Tonari no Totoro este un anime ce mi-a placut foarte mult, desi pare doar o povestioara de copii mici. Sincer, daca as fi citit un review despre ceea ce se intampla in el nu cred ca m-as fi uitat, mi s-ar fi parut doar o mica prostioara. Insa aceasta poveste te invata in subinteles multe despre modul de a privi viata si toate cotiturile ei. Am cautat pe net mai multe detalii despre acest anime si am gasit ceva interesant:
5 premii castigate:
Blue Ribbon Awards 1989 premiu special pentru Hayao Miyazaki (Director, Original creator,Story Boards)
Kinema Junpo Awards 1989 premiu Kinema Junpo Award pentru Best Film Hayao Miyazaki si premiu Readers' Choice Award pentru Best Japanese Film Hayao Miyazaki
Mainichi Film Concours 1989 premiu Mainichi Film Concours pentru Best Film Hayao Miyazaki si premiu Ofuji Noburo Award pentru Hayao Miyazaki
Am ramas uimita si totodata impresionata. Merita sa vezi macar 5 minute din Tonari no Totoro, caci sigur vrei dori sa il vezi pana la sfarsit. Pentru un anime considerat clasic, este o productie foarte buna care nu se aseamana cu celelalte din acea perioada. Printre partile comice ale acestui anime, este si una intr-adevar foarte amuzanta, tinand cont si ca acest anime iti aminteste foarte mult de copilarie si iti trezeste amintiri placute. Partea pe care am selectat-o este cand Satsuki si Mei isi asteptau tatal in statia de autobuz si vine si Totoro care astepta si el Catbus. Satsuki ii da lui Totoro umbrela tatalui ei, iar acesta incepe sa se joace cu ea si stropii mari ce picurau din copaci...
 Lui Totoro ii place foarte mult acest lucru, la inceput i se zburleste blana pe el, dar apoi incepe sa zambeasca si sa se simta foarte bine. Partea foarte amuzanta a acestei intamplari este ca Totoro, privind cu mare entuziasm acest lucru, incepe sa sara pentru a cadea mai multa apa din copaci si astfel incepe intr-adevar sa “ploua cu galeata”...
Pareri personale despre: Dublarea in engleza: 9 Poveste: 10 Animatie: 9 Desenat: 9 Muzica: 10 NOTA: 9,4.
Surse de informatii: www.anidb.com www.wikipedia.com www.imdb.com Toate pozele sunt screenshoturi facute de noi doua (Anda si Liza). Last edited by andaioana (2008-29-05 03:40:50)
|
|